Föregående och nästa

Modulen Föregående och nästa ger besökaren möjlighet att enkelt navigera mellan sidor eller artiklar på webbplatsen som ligger i följd. Funktionen är vanligt förekommande på bloggar men kan till exempel även användas för att bläddra i en steg för steg-guide eller växla mellan olika evenemang.

Modulens funktion

Modulen utgår från den aktuella sidan, och länkar "Föregående" till sidan som ligger före på samma nivå i sidstrukturen, och "Nästa" till sidan som ligger efter på samma nivå i sidstrukturen. Om en sida inte skulle finnas, visas aldrig länken.

Modulkonfiguration

I modulkonfigurationen finns det möjlighet att anpassa de länktexter som ska användas, samt göra enklare utseendeanpassningar för hur modulen ska presenteras.

Allmänna inställningar

Under sektionen "Allmänt" går det att ställa in vilken länktext som ska användas för respektive länk, samt ange en rubrik som ska läsas upp för besökare som använder skärmläsare.

De generella inställningar som går att ställa in

Väljer ni att inte ange en egen länktext för någon av länkarna så kommer den automatiskt att använda länkmålets namn. Vi rekommenderar att ni av tillgänglighetsskäl alltid har en bra och beskrivande navigationsrubrik för personer med funktionsnedsättning som använder skärmläsare.

Utseende

Under sektionen "Utseende" har ni möjlighet att ställa in modulens placering, storlek och temainställningar.

Tillgängliga inställningar för utseende

Modulens utseende bygger på Sitevisions komponentbibliotek Envision. Detta innebär att inställningar så som typsnitt och färger automatiskt hämtas från webbplatsens inställningar för Tema. Mer information om detta finns att läsa på Sitevisions Hjälpwebb Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Inställningarna under den här sektionen gör det möjligt att ange vilken storlek Envision ska använda för den här komponenten, samt om komponenten ska placeras i vänsterkant, högerkant eller centrerad.