Tillgänglighet i Sitevision

Kraven på dagens webbplatser är hårda och tiden då fokus enbart låg på design och innehåll är sedan länge borta. Vi hjälper gärna till med ert arbete för en tillgänglig webbplats i Sitevision och erbjuder en rad olika tjänster inom detta område.

Hur arbetar vi med tillgänglighet?

Utöver stort tillgänglighetsfokus i vårt dagliga arbete samarbetar vi med ledande tillgänglighetsexperter i många projekt. Vi använder systematiska arbetssätt och robusta metoder och tar med oss nya förbättringar från varje projekt in i nästa.

Så arbetar Limepark med tillgänglighet

Förvalta din tillgänglighet med Webboptimering

Har du också svårt att hålla koll på er evigt föränderliga och levande webbplats? Med kvalitetstester var 5:e dag får du full koll på hur din webbplats mår, hur tillgängligheten förändrats sedan sist och vad du behöver ta itu med härnäst för att fortsätta leverera.

Är din webb tillgänglig?

Vi erbjuder ett mycket prisvärt paket till dig som vill se över och åstadkomma en hög grundtillgänglighet på webbplatsen. Vi gör även åtgärder i Sitevision baserade på andra experters granskningar.

Vanliga frågor om tillgänglighet

Saknas din fråga? Välkommen att kontakta oss på info@limepark.se så hjälper vi dig.

Vad är tillgänglighet?

Tillgänglighet handlar i korthet om att göra webbplatser enkla att använda för alla. En vanlig missuppfattning är att tillgänglighet enbart handlar om anpassningar för personer med funktionsnedsättning, vilket är fel. God tillgänglighet hjälper alla besökare!

Vad är WCAG?

WCAG specificerar primärt hur man gör innehåll på webbplatser tillgängligt för personer med funktionsnedsättning men även hur användbarhet kan uppnås för alla användare.
I EU ställer webbtillgänglighetsdirektivet krav på myndigheter och andra offentliga aktörer att uppnå minst nivån AA i den tregradiga skalan som anges i WCAG 2.1.

Läs mer om Följ WCAG 2.1 nivå AA Länk till annan webbplats. hos Webbriktlinjer.

När börjar webbdirektivet att gälla?

  • Nya webbplatser:
    Från och med den 23 september 2019.
  • Befintliga webbplatser som offentliggjorts innan 23 september 2018:
    Från och med den 23 september 2020.
  • Publika appar:
    Från och med 23 juni 2021.

Läs mer om Webbdirektivet – översikt Länk till annan webbplats. hos Webbriktlinjer.

Vad kan jag göra själv i Sitevision?

Under Sitevisiondagarna 2019 föreläste vi om hur man själv kan arbeta med konkret tillgänglighet i Sitevision och gav några av våra bästa tips.
Länk till annan webbplats.

Finns det tillägg till min webbläsare som kan hjälpa mig i tillgänglighetsarbetet?

Det finns många bra tillägg att ta hjälp av. De flesta fungerar bara i webbläsaren Chrome men det finns även ett par nyttiga till Firefox.

  • Web developer — Multiverktyg.
  • Funkify — Simulera funktionsnedsättning.
  • Web Disability Simulator — Simulera funktionsnedsättning.
  • Siteimprove Accessibility Checker — Analyserar er webbsida.
  • Axe - Analyserar webbsidan under en flik i inspektorn.
  • Insights for web - Test för färger, landmarks, tabordning mm.

Det släpps nya verktyg hela tiden så vad man kan göra är att gå in på Google Chrome Web Store Länk till annan webbplats. och söka på exempelvis tillgänglighet eller WCAG för att få bra förslag på tillägg.

Samarbete med Siteimprove

Tillgänglighetsproblem, trasiga länkar, tomma textfält och felstavade ord är inte alltid lätta att upptäcka. Med hjälp av Siteimprove kan du enkelt identifiera dessa och åtgärda dem.

Läs mer om Siteimprove för ökad tillgänglighet

Mer om tillgänglighet i vår kunskapsbank