Tro kan flytta Berg

2023-02-21

Berg Kommuns nya webbplatsbygge gick som en dans. Ett skolboksexempel. Det betyder däremot inte att det var brist på intressanta specialare i projektet. Inte mindre än två skräddarsydda moduler togs fram. I den här artikeln grottar vi ner oss i just dessa specialfall och ser vad de åstadkommer för Berg och deras grannkommun.

  • Design
  • Mallbygge
  • Utveckling
  • Projektledning
  • Tillgänglighet

När Berg kommuns nya webbplats flyttade in fick expertis och gott samarbetet ta stor plats — och tilltro fick leda till ett grymt resultat.

En glad och stolt Evylyn Pettersson, projektledare för webbprojektet på Limeparks sida, berättar om hur Berg Kommuns nya webbplats blev Örebrokontorets egen lilla baby. — Vi på Limepark sitter ju väldigt utspritt i landet så det är sällan vi alla i ett projekt jobbar ihop på samma fysiska plats. I just detta projekt råkade samtliga projektmedlemmar befinna sig i Örebro, skrattar hon. Hon berättar också att det var den planerade ankomsten för kundens egna bebis som gjorde att det blev angeläget att försöka leverera webbplatsen tidigare än utlovat.

Ett par dagar innan föräldraledigheten, och ett par veckor innan den utlovade leveransen, flyttade nya webbplatsen in på berg.se


Startsidan hos Berg kommun

Startsidan hos Berg kommun

En landningssida på Berg kommun

Landningssida

En undersida på Berg kommun

Textsida / Undersida

Modul 1: "Populära länkar" kundanpassar ai-styrda länkar

Även i Bergs kommun har vi haft nöjet att samarbeta med Sitevision-partnern rek.ai som specialiserat sig på hur artificiell intelligens kan användas för att ge en förhöjd användarupplevelse. Rek.ai har själva en vass modul för att visa smarta länkar men i detta projekt var önskemålen något utanför standardramarna. Därmed har rek.ai varit ansvariga för att ta fram urvalet av smarta länkar medan presentationen av länkarna har omarbetats lite av oss.

Med den egenutvecklade modulen för att lista länkar åstadkommer vi främst två, eller kanske tre, olika mål.

  • För det första får vi en stabilare laddning genom reservplaner som tar hänsyn till kakor, eventuella tjänsteblockeringar eller frånvaro av javascript.
  • För det andra kan administratören säkerställa att specifika länkar alltid visas i resultatet.
  • Som en bonus får Bergs administratörer också en ökad kontroll över utseendet då man kan ange hur många länkar som ska visas i listan — oberoende av hur många resultat man får från rek.ai.

Fallback-länkar ger skräddarsydda reservplaner

Hur funkar det då med att sätta upp reservplaner? Rek.ai samlar in statistik för vilka sidor som är mest populära i vilka sammanhang, och denna insamling ligger till grund för vilka länkar som visas var på webbplatsen. Den skräddarsydda modulen “Populära länkar” läggs sedan in på de sidor där administratören vill att dessa smarta länkar ska visas. För varje plats som modulen används kan modulen bland annat ställa in var (i vilken mapp) dess reservlänkar ska finnas. Till exempel kan administratörerna för grenen Bygga, bo och miljö peka ut en mapp med länkar för bygglov, detaljplaner och andra länkar som den samlade erfarenheten säger är relevant där.

Varför behövs då reservplaner? Jo, rek.ai’s rekommenderade länkar visas endast för besökare som godkänt analys. För de besökare som inte godkänner detta visas istället de så kallade "fallback-länkarna". Att visa AI-länkar som är mindre personaliserade, med färre datapunkter är en möjlighet som rek.ai anger som alternativ till dessa fallback-länkar. Andra anledningar att behöva reservlänkar är att rek.ai’s tjänst kan blockeras av webbläsaren eller att besökaren behöver köra webbplatsen fritt från javascript. Så på detta sätt kan vi säkerställa att Bergs besökare alltid nås av relevanta länkar.

Pinnade länkar som alltid visas

Förutom möjligheten att skapa en lista av reservlänkar kan Bergs administratörer välja att “pinna” vissa länkar. Dessa länkar kommer sedan tvinga sig in modulens lista med “Populära länkar” som visas för besökaren. Som admin kan man även välja om dessa ska ligga före eller efter de smarta länkarna som rek.ai levererar. Guld värt för kontrollfreaks — vilket väl alla webbredaktörer är (undertecknad absolut inräknad)!? Älmhults Kommun som använder sig av en snarlik lösning visar även de pinnade länkarna med ett avvikande utseende på sin startsida, se till exempel länken "Anslagstavla" på startsidan Länk till annan webbplats..

Apropå kontroll — alltid samma antal länkar i listan

I vissa fall kan det hända att de rekommenderade länkarna inte blir lika många som man som administratör (eller webbdesigner) önskar. Med den skräddarsydda modulen kan vi täcka upp för detta genom att använda de tidigare nämnda fallback-länkarna. Modulen fyller helt enkelt på listan om så behövs. Därav kan man med säkerhet veta att om man har önskat att det ska vara sju länkar på en viss sida, så är det precis vad man får. Och givetvis tar detta också hänsyn till om man pinnat några speciella länkar.

Modul 2: "Speglat innehåll" låter grannkommunen visa gemensamt innehåll

I Berg och Härjedalen har man en gemensam miljö- och byggavdelningen. Detta gör att information som ska nå respektive kommuns innvånare är identiska. Givetvis kan man publicera informationen på båda webbplatserna och sedan hoppas att informationen håller sig konstant. Risken är dock stor att sidorna med tiden kommer att leva sitt eget liv. En trist konsekvens av att ha dubbel information på det här sätter är onekligen att samtliga sidor ska underhållas och publiceras på två ställen varje gång. Så hur löser man då det? Jo, genom smarta moduler som på varsina webbplatser kan prata med varandra.

REST-app gör utvalt innehåll nåbart av en annan Sitevisionwebbplats

För att Bergs information ska bli nåbar på ett bra sätt på Härjedalen finns en REST-app där. Hm, vad är REST-app då? Jo, det är ett tillägg som inte hamnar bland modulerna i modulväljaren på sidan — ett tillägg som jobbar lite i bakgrunden. Och mer än så behöver man inte administrera appen på Bergs webbplats. När det är installerat är det klart.

Voilà — Bergs innehåll på Härjedalens webbplats

Hos Härjedalen installeras ett annat tillägg. Här installeras modulen "Kommungemensam information" i vilken man pekar ut adressen till ovan beskrivna REST-app.

När Härjedalens redaktörer sedan använder modulen på en sida väljer hen där vilken sida, och vilken innehållsyta, som modulen ska hämta sin information från. Som redaktör kan man alltså söka eller bläddra sig fram i Bergs sidstruktur (av publika sidor) för att hitta innehållet man är ute efter. Och vips så hamnar den önskade informationen även på Härjedalens webbplats. Innehållet på Härjedalens webbplats blir lika sökbart som om de själva hade skrivit texten. Fiffigt va?!

Bergs kommun kommer äga informationen och när redaktörerna där uppdaterar sin sida så kommer Härjedalen få sin motsvarande sida uppdaterad helt automagiskt, vilket gör att det inte finns någon risk för information som spretar.

Om projektet

"Löser även problem som vi som kund inte tänkt på"

När webbansvarig kommunikatör Ebba Beattie sammanfattar projektet säger hon: "Limepark är proffsiga, lösningsorienterade och kunniga. [...] För oss som liten beställarorganisation har det dessutom varit guld värt med tydlig projektledning och Limeparks expertis gällande tillgänglighet. [...] Vi är jättenöjda med vårt samarbete med Limepark!"

Ebba Beattie

rek.ai

rek.ai är en AI-tjänst som används för att förenkla för webb-besökare eller intranätsanvändare att hitta rätt.
Mer information på rek.ai Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Artikeln är skriven av: Ida Dahlén Kommunikatör och webbutvecklare ida@limepark.se

Vill du komma i kontakt med en referens?