Så kommer du igång med tema i Sitevision

Redaktörstips

Nåja, vad är väl ett tema i Sitevision? Det kan ju vara fruktansvärt krångligt och läskigt och dötrist och... alldeles... alldeles underbart?

Om du tycker att tema i Sitevision är lite svårt är du inte ensam. Här kommer därför en kort introduktion till vad teman är, var de finns och hur de kan användas. Detta är del ett av tre i Tema: Tema.

Tema: Tema

Detta är den första i raden av tre artiklar som behandlar tema-sättning i Sitevision.

Del 1: Så kommer du igång med tema i Sitevision

Del 2: Hur du väljer "rätt" färger i ditt Sitevisiontema

Del 3: Tema i praktiken

Vad är ett tema och varför ska jag ha ett?

Ett tema i Sitevision är en uppsättning regler som bestämmer hur era komponenter ska se ut. Vanliga inställningar är färger, typsnitt och rundning på hörn. När temat används appliceras reglerna på modulerna i webbplatsen vilket gör att de får en sammanhängande känsla. Och det är ju ofta målet — att besökaren ska uppleva att det är en och samma avsändare av alla funktioner på din webbplats. Oavsett om det är en standardmodul i Sitevision eller kommer från er underleverantör (vilket vi hoppas är Limepark, såklart).

I den bästa av världar skapar du ett tema med ert varumärkes färger och formspråk och får alla komponenter att automatiskt att anpassas efter detta. Riktigt där är varken vi eller Sitevision än i sin helhet, men det är dit vi är på väg. Det kan också kännas svårt att veta vilka regler som påverkar vad på din webbplats, och tro mig — jag håller med, men vi försöker reda ut det allt eftersom här.

Var skapar man teman?

Ett tema skapas som en Webbplatsinställning. Det innebär att man behöver ha en behörighet som bör delas ut med stor försiktighet. Behörigheten heter "Hantera webbplatsinställningar". Om du inte har behörigheten kan du kanske ändå, med hjälp av egenskaperna som finns tillgängliga, ta fram ett underlag till hur ditt tema ska utformas. Vi tittar närmare på det i nästa del av "Tema: Tema" och kommer förhoppningsvis med en enkel blankett du kan fylla i för att göra det enkelt inom er organisation.

På vad sätter jag bäst tema?

Tema kan kopplas till mall, mapp, sida och layout men allra bäst funkar det såklart om du gör ett enda tema som hela webbplatsen anpassar sig efter. Då kan du ställa in det som en egenskap på er översta nod i webbplatsen (huset) och på så vis ärvs temat automatiskt till alla undersidor. Du kan också välja att sätta det på en speciell mall, en undergren eller mapp för att bara ett urval av sidor ska ha ett avvikande utseende. Vilket kan vara bra om man till exempel har ett avsnitt på sin webb som har en avvikande grafisk profil. Detta kan också vara ett bra sätt att själva fixa till en kampanjwebb men förutsätter att webbplatsen och dess mallar använder temainställningar. Kungsbacka kommun är ett bra exempel på där tema har använts för underwebbar i kombination med kraftfulla moduler så som Filtrerbar Listning och Kortmodulen vilket ger de talangfulla redaktörerna där stora möjligheter att göra stora insatser med små medel.

I undantagsfall kan du också koppla ett tema till en specifik layout. Det kan vara ett bra sätt för att göra avsteg från huvudtemat för en speciell komponent. Olika teman för olika moduler bör inte användas som standard dock då detta får rakt motsatt effekt av vad ett tema "borde" vara — nämligen en sammanhållande policy. På Limepark har vi en målsättning av att specificera alla våra moduler som använder temainställningar så att du vet exakt hur du kan påverka den. Detta kan också vara grund till ett specialfall om man vill göra avsteg från hur temainställningarna görs.

Att utse vilket tema som ska användas på en mall, mapp, sida eller layout kräver att du som användaren har behörigheten "Hantera teman" och "Använda teman".

Vilken färg ska vara var?

Okej, till tusenkronorsfrågan — vilken färg ska vara var? Här kommer politikersvaret: Ett tema resulterar i ett antal variabler som utvecklarna på Sitevision, eller Limepark, kan använda i sina moduler och i mallbygge. Det betyder att det är upp till oss som organisationer att använda tema-färgerna på ett konsekvent sätt så att du som webbplatsägare eller administratör kan förutsäga vilken färg (eller typsnitt, rundning, kantfärg etc) som kommer att användas. Och tyvärr är det inte helt enkelt även om vi gemensamt strävar mot samma mål.

Här är stycket där jag hade hoppats börja ge konkreta råd — men tyvärr får ni vänta till efter sommaren. Vi har fått information från Sitevision om att panelen Tema kommer att förändras och vissa inställningsmöjligeheter kan tillkomma, andra flyttas och det största av allt är att kopplingen till webbplatsfärger kommer att försvinna. Detta är del av den release som planeras till augusti av Sitevision. Vi väntar därför med att göra en guide med konkreta tips så dessa är anpassade efter de nya förutsättningarna.

Spaning inför augustireleasen av tema i Sitevision

Vi har fått bekräftad information om att Teman kommer sluta använda webbplatsfärger och att vissa inställningar kommer att flyttas om inom de olika avsnitten i panelen. Dessutom har vi uppfattat att vissa nya inställningsmöjligheter kommer att tillkomma vilket ger oss och er fler chanser att använda de grafiska profilerna helt korrekt. Så vissa av oss längtar till sommaren och vissa av oss (undertecknad) längtar till efter sommaren då vi får grotta ner oss i detta!

Hoppas att du känner dig lite mer trygg med teman efter denna artikel — och om inte så är du varmt välkommen att höra av dig eftersom jag då sannolikt missat något väsentligt som jag borde komplettera med!

Trevlig sommar!

Artikeln är skriven av: Ida Dahlén Kommunikatör och webbutvecklare ida@limepark.se