Kungsbacka i nytt föränderligt utförande

2022-06-15

När upphandlingen för Kungsbackas nya webbplats gick ut så präglades den av höga krav för både tillgänglighet, funktion, dokumentation och testning. Resultatet blev en helnöjd projektgrupp och stärkta redaktörer — och med bonusen att Kungsbacka landade på plats åtta vid lansering (från plats 259 av 290) på webperfs lista över svenska kommuner.

  • Design
  • Mallbygge
  • Utveckling
  • Projektledning
  • Tillgänglighet

En webb som följer de digitala förändringarna

Den 31 mars 2022 lanserades kungsbacka.se Länk till annan webbplats. med nytt CMS, ny skepnad och nytt innehåll. Innan dess hade deras webbplats fått väldigt få uppdateringar sedan förra lanseringen 2013. Målet var att gå från en gammal version av ett CMS där det endast fanns få och kostsamma möjligheter till uppdateringar till en modern och dynamisk webbplats med stora utvecklingsmöjligheter.

Det var lite som att ha en gammal bil. Den funkar helt okej för det mesta men man vet aldrig om den en dag inte startar och alla uppdateringar är kostsamma och där säkerheten inte uppfyller moderna krav. Vi ville ha en webb som uppdaterades automatiskt och där vi efter lansering hade möjlighet att utveckla och ändra mycket själva. En modern webb med besökaren i fokus och hög tillgänglighet.

Sandra Lindqvist, projektledare Kungsbacka kommun

Enkel uppstart och smart vägledning

Redan i första sprinten sattes Limeparks Grundwebb upp tillsammans med enklare mallar som del av vårt paket Snabbstart, på så sätt kunde det redaktionella arbetet på webbplatsen ta fart direkt. I och med det så kunde innehållet och utseendet växa fram parallellt, något som var inspirerande för både redaktörer såväl som mallbyggare och utvecklare. I ett tidigt skede av projektet har också LinkedIn-användare kunnat ta del av utvecklingen då bland annat flera av skisserna har visats öppet för folk att tycka till kring. Ett koncept som var både spännande och givande!

Startsida

Startsida

Landningssida för Bygga, bo och miljö

Landningssida

Exempel på undersida med Snabba fakta om Kungsbacka

Undersida

Kostnadseffektivt med flexibelt utseende

Sedan lanseringen i mars har också flera andra familjemedlemmar fått flytta in under samma nyrenoverade tak: gymnasieskolorna, kulturskolan och vuxenutbildningen. I och med det så blir dessa lättare att administrera och navigera, mindre kostsamt att underhålla samt att de får ett mer konsekvent utseendet med tydligare avsändare.

Utöver funktionaliteten kring underwebbar så har det också arbetats en hel del med temasättning i projektet för att skapa en mer dynamisk och levande webbplats. För detta så har Sitevisions funktionalitet för tema (Envision) använts och implementerats på olika sätt, allt från knappar och och ikoner till större komponenter som moduler och sidhuvud anpassas efter det aktuella temat. Detta resulterade i en väldokumenterad lösning där det är enkelt för en administratör att själva skapa och redigera teman — helt utan vår inblandning. 

I och med detta så har de olika grenarna kunnat få en egen prägel. Funktionaliteten har även utnyttjats för att göra startsidan mer levande och dynamisk, bara genom att ändra herobilden och det akutella temat så blir känslan en helt annan!

Filtrerbar listning på sidan Alla förskolor och pedagogisk omsorg

Filtrerbar listning

Vad gäller moduler på Kungsbacka.se så är Filtrerbar listning (som ni hittar på vårt modultorg) en lite extra spännande nyhet. Det är en väldigt flexibel modul med många användningsområden, kort sammanfattat så presenterar den utvalda sidor, artiklar eller annat innehåll på ett överskådligt sätt och med filtreringsmöjligheter. I Kungsbackas fall så används den bland annat för att lista Aktuella projekt Länk till annan webbplats. men även Alla förskolor Länk till annan webbplats. i kommunen. 


Exempel på modulen kort på sidan Kontakta oss

Kortmodulen

Även vår modul Kort används flitigt och är framtagen för Kungsbacka med syftet att lyfta fram innehållet på underliggande sidor med ett kortutseende. Den används bland annat på de olika landningssidorna men även på startsidan för att lista toppnyheter.

Korten kan visas i två olika format, Stora och Små, och detta görs via inställningar i modulen. Andra exempel på inställningar man kan göra är att Visa som färgat kort och Visa ikon i kort. Både färgen på kortet och ikonerna är anpassade för att ärva den primära färgen från det aktuella temat på sidan. 

Utöver dessa så finns det också ett gäng andra lösningar som implementerats. Släng gärna ett öga på listan nedan eller besök kungsbacka.se Länk till annan webbplats. om du är nyfiken!

Spännande specialare för Kungsbacka i korthet

Kungsbackas kommunikationschef Elisabeth Lundin om samarbetet

”Ett samarbete där man gör varandra bättre”

— Ett bra samarbete är när man gör varandra bättre. När vi löser utmaningar och problem sida vid sida med gemensamt mål och tydligt fokus på att göra det bästa för invånare i Kungsbacka. Och precis så tycker jag att det fungerat i samarbetet mellan projektet och Limepark. Prestigelöst, fokuserat, smart och med hjärta.


Artikeln är skriven av: Anna Darner Webbutvecklare anna@limepark.se

Funktioner och moduler i projektet

Vill du komma i kontakt med en referens?