Emmaboda gick ifrån EPiServer till Sitevision

2016-11-09

Som projektledare är man ofta väldigt involverad i sina projekt, men ibland kan det vara roligt att ta ett steg tillbaks. Jag tog mig en liten pratstund med Zoran Cipra, webbstrateg på Emmaboda kommun, för att höra mig för om vad som gjorde att de valde Sitevision, och hur han tycker att arbetet gått.

Under hösten 2015 hade vi det stora nöjet att vinna uppdraget att implementera en ny webbplattform, ta fram en ny externwebb och intranät till Emmaboda kommun. Den externa webbplatsen lanserades innan sommaren och nu under hösten har arbetet satt igång med intranätet.

Vad var anledningen till att ni ville ha ett nytt webbsystem?

Vi satt med en väldigt gammal EPiServer-installation, och vi märkte att ju längre tiden gick, desto fler saker slutade fungera på vår webbplats. Vi behövde göra ett omtag för det började bli ohållbart.

Så ni gjorde en stor upphandling för både webbplats och intranät i 3 år. Hur tänkte ni då?

Vi ville ta ett större grepp om situationen och inte hamna där vi var då igen.

Valet föll ju på Sitevision tillslut. Vad var det som avgjorde?

Först och främst så var det för att vi fick mycket mer för pengarna helt enkelt. Det är alltid viktigt för en kommun där vi har begränsat med pengar. Men Sitevision var också användarvänligt, och kom med många funktioner som redaktörerna själva kunde lägga in och hantera.

Sedan ingår ju alla uppgraderingar av Sitevision och det faktum att IT-avdelningen själva kan uppgradera systemet utan någon hjälp gör ju att vi kan hänga med i alla nya versioner som kommer utan krångel.

Har ni märkt någon skillnad i arbetet med webbplatsen?

Vi har stramat åt vår redaktörsorganisation samtidigt med detta, men det jag hörde under tiden vi arbetade som mest intensivt det var ju att de tyckte att var så mycket enklare att arbeta i.

Så, hur tycker du övergången har gått?

Det är så skönt! Vi använde ju snabbstarten från er, och det gjorde ju att vi kunde börja arbetet med att lägga in informationen på en gång, och börja arbeta med innehållet tidigt. Det var ju ett stort arbete.

Nu har vi ju påbörjat arbetet med intranätet, hur känns det inför det arbetet?

Intranätet vi har idag är också jättegammalt och används nästan inte alls, så intranätet för oss som organisation är nästan ännu viktigare att få till. Vi kan få så mycket nytta utav detta om vi gör det rätt.

Våra medarbetare får vara med och titta på de första skisserna och komma med synpunkter och efterhand som saker faller på plats så kommer vi släppa in utvalda grupper som får komma in och klämma och känna på det vi tar fram.

Jättespännande!

Är det något annat vi missat att prata om?

Nej, jag tror inte det. Jag tycker det fungerat så bra att arbeta ihop med er. Gillar att ni kommer med tips om sådant vi inte tänker på. Att ni ifrågasätter våra idéer och inte bara gör det vi säger rakt av.

Artikeln är skriven av: Björn Alexandersson Teknisk projektledare och lösningsarkitekt bjorn@limepark.se

Vill du komma i kontakt med en referens?