SKL prioriterade kvalitet framför tid

2014-09-08

Med inställningen att prioritera kvalitet framför tid har SKL lanserat en ren och snygg webbplats med fokus på innehåll med korta kärnfulla texter. Tomas Johansson Haavik, webbstrateg på SKL är glad, stolt och lite lättad efter lanseringen.
- Vi har fått väldigt lite återkoppling från våra besökare och det är ju det bästa betyg man kan få!

Många som arbetar i kommuner, landsting och regioner är beroende av att SKL:s webbplats fungerar och vid lanseringen av den föregående webbplatsen fick SKL ta emot ett stort antal telefonsamtal från vilsna besökare. Av den anledning stod SKL den här gången beredda med extra bemanning. Men trots 20 000 besökare de tre första dagarna fick de endast 15 samtal och ett femtiotal frågor via den nya återkopplingsfunktionen.

Tydliga riktlinjer

Tillsammans med webbstrategen Per Axbom och Limepark har SKL skapat en ämnesindelad webbplats där luftiga sidor, rena från irrelevant information, och en högerställd meny ger fokus på innehållet. Ett innehåll där SKL har satt upp tydliga riktlinjer för redaktörerna kring hur en webbsida ska göras, såsom max antal tecken.

SKL har utgått från tre principer:

  • Du ska inte behöva veta hur SKL är organiserat för att hitta på webbplatsen
  • Det som är mest viktigt för de flesta ska vara enklast att hitta och göra
  • Alla ska kunna använda webbplatsen med eller utan hjälpmedel

Tomas menar att den stora utmaningen nu ligger i att även hålla en hög kvalitet över tid. De har internt jobbat med att ta fram processer, rutiner och roller.

- Det är lite av en kulturförändring, men en nödvändig sådan, säger Tomas som menar att webbkommunikation är mer relevant än någonsin. Det finns ingen anledning till att den kanalen inte ska behandlas som den viktigaste – med allt vad det innebär av kvalitetskrav och noggrannhet.

Mobil navigering

Det var en självklarhet för SKL att webbplatsen ska fungera bra även på mobila enheter. I projektet tog vi på Limepark tillsammans med Per Axbom fram en mobil navigering med möjlighet att öppna underliggande sidor djupt ner i strukturen direkt från menyn. Menyn har fått uppmärksamhet på sociala medier och kommer säkerligen bidra till inspiration i framtida webbprojekt.

"Jag gillar också siten och speciellt mobilvyn. Bra jobbat och perfekt för oss som just ska påbörja ett projekt att få inspiration", är en av kommentarerna på Facebook.

Ett genomarbetat projekt med ambitiöst förarbete och designfas, tät kommunikation och öppen dialog mellan tydliga roller har lett fram till en lyckad lansering. Tomas beskriver känslan efteråt.

- Kort och gott: överstyvt!

Besök gärna: skl.se Länk till annan webbplats.

Artikeln är skriven av: Karolina Munck Projektledare och webbutvecklare karolina@limepark.se

Vill du komma i kontakt med en referens?