En regelrätt webbplats till Regelrådet

2024-10-01

Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket och när det var dags för en ny webbplats i Sitevision fick vi på Limepark äran att bygga den.

  • Design
  • Mallbygge
  • Utveckling
  • Projektledning

Nytt CMS - byte från Wordpress till Sitevision

Den tidigare webbplatsen var byggd i Wordpress och innehöll ett tusental remisser med minst två filer per remiss kopplade till sig. Dessa remisser behövdes på något sätt flyttas över till Sitevision. För att få till detta på bästa sätt - både ekonomiskt och lösningsmässigt - utfördes en förstudie för att se hur och om det skulle fungera att göra en automatisk import av remisserna. Att flytta över dem manuellt skulle krävt många redaktörer och framförallt tagit lång tid.

Förstudien bestod av olika delar, dels en teknisk undersökning för att se om informationen går att plocka ut på ett bra sätt och sedan en dialog med kunden själva kring vilken information de ville ha med samt hur de framöver ville visa datan på sin nya webbplats. När förstudien var klar mynnade det ut i ett importarbete där vi automatiskt flyttade över 1500 remisser och nästan dubbelt så många filer.

Diagram regelrådet

Diagram

Filtrerbar listning, remissvar

Filtrerbar listning visar remisser och deras status

Diagram resultat Regelrådet

Horisontellt stapeldiagram

Projektet i helhet

Efter förstudien var klar och kunden godkänt omfattning och tidsplan påbörjades arbetet. Först fick de vår grundwebb (se längre ned) så de kunde arbeta med struktur samtidigt som designfasen påbörjades. Uppdraget kring designen var att det skulle efterlikna tidigare webbplats i grunden men upplevas fräschare. Vi tittade även på hur vi skulle kunna presentera diagramen på ett tydligare sätt. När designen var klar byggde vi mallarna och satte upp metadata så de skulle kunna fortsätta publicera remisser från Sitevision istället för Wordpress. Vi påbörjade även arbetet med diagramlösningarna.

Diagram - ett visuellt sätt att visa data

Regelrådets uppdrag är att granska och yttra sig över kvaliteten på konsekvensutredningar till författningsförslag som kan få effekter av betydelse för företag. Detta resulterar i en hel del data - dels över vilka remisser som blivit godkända respektive ej godkända, hur många som kommit in och statistik kring resultaten. Vill man veta hur många myndighetsrapporter som blivit godkända? Ja, då är det bara att kika in på regelrådets webbplats där denna data visuellt redovisas i diagram.

Diagrammen kan ni se på sidan för styrdokument, där granskningen visas i siffror. Länk till annan webbplats.

Många webbplatser vill ofta använda diagram, men det leder ofta till stora, tunga lösningar som kräver mycket underhåll. På Regelrådet har vi helt enkelt gjort en Highcharts-integration som hämtar data från Google Sheets.

Lösningen har också stöd för att dela upp innehållet i olika diagram och flikar. Regelrådet nyttjar detta för att kunna dela upp varje regelgivares yttranden i olika flikar, och för att redovisa resultat per aspekt i ett enskilt diagram. På startsidan används också diagrammet som ett ytdiagram istället för stapeldiagram. Det går snabbt att få en överblick och man kan på ett enkelt sätt visa mer information genom att föra muspekaren över diagrammen.

Grundwebben + Filtrerbar listning = sant

Vår snabbstart Grundwebb och vår populära modul Filtrerbar listning användes även i detta projekt, som så många andra lyckade webbplatsbyggen de senaste åren.

Grundwebben

Grundwebbskonceptet som vi på Limepark börjar alla våra projekt med levererar en otroligt snabb start och en riktigt stabil grund för en webbplats som ska leva i många år. Grundwebben, eller GW som vi kallar den i dagligt tal, är optimerad både prestandamässigt och tillgänglighetsmässigt. Vi har månatliga möten där vi uppdaterar den efter alla nya råd och rön, nya funktioner och lagkrav. Det innebär att våra webbplatsprojekt alltid får en rykande färsk version av GW där inställningar och dokumentation finns redo. Tack vare den snabba starten kan vi korta ner tiden från första uppsättningen av Sitevision till lansering avsevärt, då redaktörer kan börja fylla på med innehåll samtidigt som vi mallbygger och utvecklar tillvalda funktioner.

Filtrerbar listning

Modulen används för att visa de remisser som inkommit till Regelrådet Länk till annan webbplats.. Det var alltså hit de importerade remisserna flyttades från Wordpress och taggades upp med rätt metadata.

Filtreringarna som går att göra är uppsatta som metadata och är av typen Yttrande, Myndighet och Departement och Ställningstagande.

Varje remiss har sedan dessa val upptaggade på sig, det visas datum för publicering samt huruvida förslaget/remissen uppfyller kraven eller inte och vi tog fram en särskild mall för att visa detta på ett tydligt sätt i listningen.

Det går förstås även att söka i fritext eller välja ett datumspann när besökare tittar efter remisser.

Modulen Filtrerbar listning blir kostnadseffektiv för våra kunder, då den går att använda till flera olika sorters visningar. Det går att visa som kort eller som lista, och vi kan bygga anpassade mallar för att tweaka modulen ytterligare.

En stor fördel med att så pass många kunder använder modulen är att den ständigt vidareutvecklas - förvaltningen blir alltså billig i kontrast till egenutvecklade lösningar. Det blir en minskad risk i utvecklingskostnader, vi har färdig dokumentation och guider och det finns stor möjlighet till support och uppdateringar. Kostnadseffektivt, tidsbesparande och beprövad kvalitet - ett regelrätt val helt enkelt!

Varför passar då GW ihop så bra med FL?

I de flesta nya projekt som vi på Limepark just nu jobbar med köper kunden in modulen Filtrerbar listning. Modulen blir ett väldigt bra komplement till en ny webbplats då det inte finns inbyggd funktionalitet i Sitevision med samma flexibilitet. Styrkan i Grundwebben med sin beprövade kvalitet och fina testresultat i mätningar gör att det blir en stabil grund och Filtrerbar listning ger sedan en mängd fördelar med sina filtreringsmöjligheter och anpassade mallar.

Hur har Regelrådet kombinerat dessa två delar?

Även om Regelrådet kan ses som en väldigt enkel och standardiserad webbplats så är den kraftfull bakom spakarna. En webbplats med hög tillgänglighet, bra prestanda och enkel förvaltning över tid. Filtrerbar listning ger en fin och överskådlig service till webbplatsbesökarna då remisser och deras status ofta är anledningen till ett besök på webbplatsen.

Alla mina kontakter med Limeparks medarbetare har varit jättebra.
De medarbetare jag haft kontakt med har varit proffsiga, kunniga, snabba, tillgängliga (inga långa väntetider) och mycket trevliga.

Anne Krona, webbredaktör, Tillväxtverket och Regelrådet

Vi tackar Tillväxtverket och Regelrådet för ett fint samarbete. Det har varit ett roligt och spännande projekt, varmt välkommen till Regelrådets nya webbplats Länk till annan webbplats.!

Artikeln är skriven av: Evylyn Pettersson Björåsen Certifierad Projektledare och webbutvecklare evylyn@limepark.se

Funktioner och moduler i projektet

Vill du komma i kontakt med en referens?