Falköping - en modern och flexibel kommunal webbplats

2020-09-16

Med höga krav på tillgänglighet och stort fokus på besökarna har Falköping nu lanserat sin nya webbplats.

  • Design
  • Mallbygge
  • Utveckling
  • Projektledning
  • Tillgänglighet

När Falköpings kommun skulle bygga en ny webbplats fick Limepark förnyat förtroende som leverantör. I projektet lades bland annat stor vikt vid att få in den nya grafiska profilen, ett bra navigeringskoncept, tydligt fokus på innehåll och stöd för underwebbar med egen grafisk identitet inom ramen för den nya profilen. Med den nya DOS-lagen runt hörnet har hög tillgänglighet givetvis varit en ledstjärna.

Navigering i fokus

Boxnavigering känns som det nya självklara valet på webbplatser med rikligt innehåll. Det hela bygger på att besökaren först ska hitta innehållet och då ser man bara navigering, sedan när kärninnehållet är funnet så ska all fokus ligga där och ingen navigering ligger med och stör. Även om Boxnavigering är supertydligt så är det viktigt enligt webbdirektivet att ge besökare fler ingångar till samma innehåll. I Falköpings fall finns därför en mobilmeny som går att använda även vid skärmläget. Detta innebär att besökare som gillar att navigera via en trädstruktur kan göra det. Det tredje alternativet är så klart att använda sökrutan för att nå det man söker. Som komplement återfinns länkstigen på alla sidor för att enkelt kunna gå tillbaka i strukturen.

Vi har byggt webbplatsen utifrån en beprövad modell med tydligt servicetänk. Flera myndigheter och kommuner före oss har gjort den här resan och drivit på utvecklingen. Det gäller att fokusera på vad besökarna vill göra istället för hur vi är organiserade internt.

Elin Fureback, kommunikatör och projektledare för den nya webben.

 

Vår yttersta ambition är att vara en kommun som ligger långt framme i den digitala utvecklingen. Då är vår hemsida och möjligheten att kunna kommunicera med våra medborgare där oerhört viktig. Därtill är det viktigt att man som medborgare enkelt kan hitta det man söker efter och att hemsidan har en visuellt tilltalande design som stärker varumärket Falköpings kommun.

Adam Johansson, kommunstyrelsens ordförande i Falköping.

Startsidan på nya Falköping.se har en lila färg och innehåller en stor boxnavigering

Startsidan på nya falkoping.se

Miniwebb med andra färger fungerar bra

Subwebben för badhuset

Med en ständigt närvarande mobilmeny blir det enkelt att navigera

Extra meny för dem som vill navigera i en trädstruktur

Rak design med rund känsla

Genom att skapa en väldigt tydlig struktur och ramverk gav det oss möjligheten att lägga in många runda och levande former utan att det ger en rörig känsla, tvärt om så skänker nu kommunens “serpentin” webbsidan en lekfullhet. Designen är även satt för att det ska vara enkelt för kommunen att skapa nya underwebbar för exempelvis skolor och badhus. Med några enkla klick kan redaktörerna byta ut grafik och färger för att anpassa den nya miniwebben till dess grafiska profil.
Titta gärna på några av de nuvarande underwebbarna här: https://www.falkoping.se/odenbadet Länk till annan webbplats. , https://www.falkoping.se/samhallsskydd-mellersta-skaraborg Länk till annan webbplats. , https://www.falkoping.se/ekehagens-forntidsby Länk till annan webbplats.

Vi gjorde om vår huvudwebb falkoping.se Länk till annan webbplats. och underliggande webbplatser från grunden. Det innebar att mallar och layout måste fungera för många olika typer verksamheter och upplägg. Vi hittade snabbt formerna för ett enkelt och friktionsfritt samarbete med Limepark. Snabb återkoppling, lyhördhet och respekt för tidsplaner kännetecknade projektet. En extra eloge för hur vår nyligen omarbetade grafiska profil lyftes in och blev helt naturlig i webbmiljö. Det finns egentligen inget annat att säga än att projektet gick som smort.

Elin Fureback, kommunikatör och projektledare för den nya webben.

En snabb start på projektet

Falköping kommun valde att använda sig av vårt paket Snabbstart. Detta innebär att de från dag ett har kunnat arbeta med sitt innehåll parallellt som vi på Limepark har designat och utvecklat webbplatsen. Fördelen med det är att du som kund kan vara med ända från start och därmed spara kalendertid mellan projektstart till slutleverans.

Tillgängligt så klart

Att designa och bygga webbplatser med hög tillgänglighet åt kunder inom offentlig sektor är en självklarhet och något vi arbetar hårt med. I Falköpings fall jobbade vi bland annat med att ge en stark kontrast och tydlighet i innehåll och navigation. Andra aspekter som vi lade lite extra krut på var att de olika responsiva lägena skulle kännas lika genomarbetade oavsett vilken skärm man besöker webbplatsen med.

Webbplatsen placerade sig omgående i toppskiktet på Webperfs kvalitetstester för kommunwebbar Länk till annan webbplats..

Slutligen vill vi tacka alla inblandade i projektet, det blev som det blev tack vare er.

Besök den nya webbplatsen på: https://www.falkoping.se Länk till annan webbplats.

Artikeln är skriven av: Henrik Lennartsson Design director henrik@limepark.se

Vill du komma i kontakt med en referens?