3 anledningar till Älmhults höga webbkvalitet

2022-03-25

Nu har det gått några veckor sedan Älmhult Kommun lanserade sin nya webbplats och klättrade 220 placeringar i Webperfs mätningar av webbkvalitet hos svenska kommuners webbplatser. Från plats 231 till plats 11 över en natt.

Amanda granskar koden för webbplatsen Älmhult

Älmhult Kommun använde Limepark Webboptimering, och fick därigenom stöd av verktyget Siteimprove, för att ta sin nylansering av almhult.se i mål. Fast riktigt i mål kommer man ju aldrig med en webbplats. Webben lever och förändras ständigt — och det är precis det som är poängen med att använda Limepark Webboptimering. Niclas Lindblom, webbsamordnare på Älmhult kommun, ger oss tre exempel på hur de har använt Limepark Webboptimering.

1. Kontinuerligt kvalitetsarbete

"För oss på Älmhults kommun har Limepark Webboptimering (Siteimprove) verkligen förenklat vårt arbete med att hålla vår webbplats fortlöpande tillgänglig. Med hjälp av verktyget så får vi enkelt fel identifierade så att vi kan åtgärda dem. Det kan vara allt ifrån att en redaktör missat något i rubrikstruktur till saknade alt-texter på bilder till att verktyget identifierar stavfel på sidan."

2. Stöd av policy-funktionen

"Vi hade ett problem direkt vid lansering av vår nya webbplats när felaktig formatering på länkar följt med i kopiering från vår gamla webbplats. Tack vare policy-funktionen i Siteimprove kunde vi sätta upp en regel som vi valde skulle söka igenom HTML-koden och på så vis kunde vi snabbt se vilka länkar och på vilka sidor som var berörda så att vi enkelt kunde åtgärda. Utan denna möjlighet hade vi behövt själva manuellt granska alla länkar eller vänta på att våra besökare gav oss feedback på detta."

"Vi hade även ett case där en avdelning i organisationen bytte namn, även här kunde vi då sätta upp en policy som genomsökte och berättade vart vi hittade benämningen."

3. Gamification

"Sedan får vi inte glömma det som kan trigga kollegorna mest, gamification, där du direkt får poäng för insatserna nu gjort och jobbar dig uppåt mot toppen!"

Vad är Limepark Webboptimering?

Med kvalitetstester var 5:e dag får du full koll på hur din webbplats mår, hur tillgängligheten förändrats sedan sist och vad du behöver ta itu med härnäst för att fortsätta leverera. Limepark Webboptimering är en avskalad variant av kvalitetstester från tillgänglighetsjättarna Siteimprove. Perfekt för mindre kunder inom offentlig sektor.

Läs mer om Limepark Webboptimering

Artikeln är skriven av: Ida Dahlén Kommunikatör och webbutvecklare ida@limepark.se