Tre kunder vinnare i Funkas nya Inkluderings­barometer!

2021-10-15

I veckan lanserade tillgänglighetsexperterna på Funka sin nya Inkluderingsbarometer där 1 748 webbplatser testats mot kraven i den nya lagen om tillgänglighet till digital offentlig service (DOS-lagen). Endast sju webbplatser uppfyllde samtliga krav i testerna.

Bland de sju webbplatser som uppfyller samtliga krav i testerna återfinns tre webbplatser byggda av Limepark. Det handlar om Bjurholms kommun, Vindelns kommun och Vännäs kommun - webbplatser som alla byggts det senaste året baserat på vårt vältestade grundkoncept.

- Väldigt roligt att återigen se att våra kunder placerar sig i toppen av tillgänglighetstester, säger Johan Dahlqvist, kvalitetsansvarig på Limepark. Det är ingen stor hemlighet att det här är ett område som ligger oss varmt om hjärtat och det känns lite extra roligt med topplaceringar i ett helt nytt test som vi inte gjort någon särskild optimering mot.

Funka har testat webbplatserna utifrån 10 utvalda lagkrav som visar hur bra gränssnittet fungerar för personer med synnedsättningar, motoriska nedsättningar, läs- och skrivsvårigheter samt kognitiva nedsättningar (användare med eller utan olika typer av hjälpmedel). Inkluderingsbarometern väger samman typ av fel med antalet gånger de återfinns på webbplatsens startsida. Därefter rankas alla testade webbplatser utifrån det sammanvägda resultatet.

Från Limeparks sida vill vi passa på att tacka kommunerna för goda samarbeten och stimulerande projekt samt gratulera till ett väl utfört förvaltningsarbete!

Sofia Tjärnström, kommunikatör på Vännäs kommun. Foto: Emelie Höglander

Sofia Tjärnström, kommunikatör på Vännäs kommun som är en av de prisade kommunerna. Foto: Emelie Höglander

Inkluderingsbarometern genomfördes under vecka 38, 2021. Det är ett år efter att lagstiftningen om tillgänglighet till digital offentlig service trädde i kraft, den 23 september 2020. Barometern, genomförs av Funka och mäter hur väl en webbplats uppfyller denna lag. Undersökningen är årligt återkommande. Inkluderingsbarometern innefattar kommuner, myndigheter, samt andra aktörer som berörs av lagstiftningen om tillgänglighet.

Se resultaten på webbplatsen barometer.funka.com Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vännäs kommuns nyhet om topplaceringen för kommunerna Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Limepark och tillgänglighet i Sitevision

Artikeln är skriven av: Stefan Sjögren Projektledare stefan@limepark.se