Limepark lanserar sina första moduler i Sitevision Marketplace

2019-12-11

Limepark är stolta över att vara första partner att få en modul godkänd och släppt i nya Sitevision Marketplace. I det här inlägget går vår utvecklare Per Eriksson igenom vad Marketplace är, hur vi resonerar kring det och hur du som kund kan dra nytta av det.

Jag måste börja med att "backa bandet" för att ge en kort historielektion i ämnet att som extern leverantör ta fram moduler i Sitevision.

Den gamla goda tiden

För länge sedan, när dinosaurierna gick på jorden, ingen visste vad en hashtag var, då hörlurarna fortfarande hade sladdar och vi i Sitevision-sfären spenderade våra dagar med att gråta över den java-applet som krävdes för att kunna köra Sitevisions gränssnitt, så var java-portlets det alternativ vi leverantörer hade när vi ville bygga moduler i Sitevision. Det var emellertid ett kostsamt sätt som krävde mycket tid och energi, även för den enklaste av moduler vilket gjorde att det också var kostsamt för kunderna både vid utveckling och uppdateringar. Därutöver hade portlets en rad andra nackdelar som också till sist gjort att Sitevision arbetar för att fasa ut dem.

Skriptmodulen to the rescue!

Då portlets-alternativet var som det var så vände vi istället våra blickar mot Skriptmodulen, denna magiska lilla modul som gjort så många specialutvecklingar möjliga och som dessutom gjorde det på ett sätt som varit kostnadseffektivt för kunderna. Även skriptmodulen har dock sina nackdelar, inte minst för redaktörer/administratörer som - vid dubbelklickande möts av en skräckinjagande vy full av källkod och varnande kommentar om att inte ändra här och inte ändra där. Att försöka sig på anpassningar av en sådan krävde antingen programmeringskunskaper eller ett stort mod, kort och gott långt ifrån vad man som redaktör är van vid i Sitevision där man på ett enkelt sätt kan göra så mycket själv. Självklart kunde även modet i vissa fall "belönas" med att funktionen inte längre gjorde vad som var tänkt.

Skriptmodulen fick med tiden förbättringar i form av skriptvariabler som hjälpte lite på vägen och skriptmoduler var fortfarande en bra lösning i många fall, men problemet kvarstod: det fanns inget riktigt bra sätt att på ett kostnadseffektivt sätt ta fram "riktiga" moduler i Sitevision - om man inte var Sitevision själva (och de är ganska upptagna med att hålla själva systemet så bra som det är).

När jultomten kom med webbappar

Den som väntar på något gott... fick i det här fallet vänta till julen 2017. Medans de andra kollade på Kalle (och då menar jag Kalle Anka och inte Sitevisions Head of Innovation Karl Eklöf) kunde jag ligga och bläddra i dokumentationen av framtiden - Sitevision Webapps. Om jag med en mening ska beskriva webbappar så blir det:

Ett efterlängtat sätt att på ett effektivt sätt ta fram nya moduler i Sitevision, moduler som ser ut och fungerar på samma sätt som verktygets vanliga moduler.

Så nästa gång någon säger "webapp" så kan ni helt enkelt tänka att man pratar om en modul så som ni är vana vid att se dem.

Sitevision Appst... Marketplace

Nu fanns tekniken på plats (även om den fortsätter att utvecklas och med varje version av Sitevision ger fler och fler möjligheter att bygga ännu bättre moduler) och nu återstod bara ett sätt att kunna distribuera och underhålla de nya modulerna på ett smidigare sätt. Att installera en webbapp (modul) är tämligen enkelt och något vi kan hjälpa till med men i många fall klarar kunderna det själva. Däremot krävs det att vi som leverantör har tillgång till kundernas webbplats för att kunna göra såväl installation som uppdateringar och ibland krävs det kanske också en liten insats från oss i samband med detta. Detta tillsammans med möjligheterna att kunna få en överblick över olika tilläggsmoduler på ett bra sätt var något som skulle komma att lösas av Sitevision Appstore. Detta har varit på gång nu under några år och nu, december 2019, har Sitevision öppnat upp detta i och med släppet av Sitevision 6.0 (ligger ni i Cloud har ni redan tillgång till det). Strax innan lansering döptes det dock om till Sitevision Marketplace så om ni undrar var Appstore tog vägen så fick ni svar på det också.

Ge mig en kort definition av Marketplace!

Marketplace är ett ställe där alla med Sitevision kan gå in och hitta samt hämta hem nya moduler. En del är gratis, andra kostar pengar men man kan alltid - helt gratis och utan förpliktelser - testa även betalmoduler under två veckor för att se om det är något som är värt att köpa.

Vissa moduler kan kräva vissa versioner av Sitevision eller att man har tillgång till viss tilläggsfunktionalitet i Sitevision (ex. datastore) men i de fallen är det tydligt beskrivet.

Var hittar jag Marketplace?

Det finns två sätt att komma in i Marketplace. Det bästa sättet är att gå genom Sitevision (se skärmdump - om ni inte ser Marketplaceikonen i er Sitevision så har ni kanske ännu inte version 6). Det här sättet gör det också möjligt att direkt installera/testa moduler därifrån.

Det andra sättet är att surfa till webbplatsen:
marketplace.sitevision.se Länk till annan webbplats.

Då kan ni söka efter och läsa om modulerna, men inte installera dem.

Just nu ligger där inte så många moduler men fler kommer att dyka upp allt eftersom, både från Sitevision själva och från oss samt andra leverantörer. Sitevision kontrollerar de moduler som släpps i Marketplace för att ni som kund ska kunna vara extra trygga med kvaliteten.

Automatiska uppdateringar till folket

En av Marketplace största styrkor är att moduler hemtagna från Marketplace på ett enkelt sätt kan hållas uppdaterade och patchade. Exempelvis om det dyker upp en bugg i en modul eller ett säkerhetsproblem. Ni som kund behöver inte göra något, Sitevision kollar varje natt efter uppdateringar och nya versioner av modulerna och skjuter ut dessa till kunder som kör dem. Har ni automatuppdateringar påslaget så kan ni alltså vara trygga med att detta sköts av sig själv. Det här ger oss som leverantör en effektivare möjlighet att snabbt nå många kunder med förbättringar och buggfixar.

Limepark och Marketplace

Vi på Limepark kommer i mån av tid att släppa ytterligare några av våra framtagna moduler i Sitevision Marketplace. Vissa kommer att vara belagda med en engångskostnad, andra med en löpande kostnad - mer likt hur Sitevisions modell med tilläggsfunktionalitet i Cloud fungerar. Man betalar då bara så länge man faktiskt vill använda modulen.

Fördelarna vi ser mer Marketplace är framförallt det som beskrivits ovan, vi får ett bättre arbetsflöde som kommer leda till att vi kan hålla våra moduler levande och glada under en lång tid framöver.

Gratismoduler då?

Även vi kommer säkerligen att släppa några gratismoduler i Marketplace. Anledningen till att vi tar lite betalt även för små moduler är dock oftast att vi vill kunna ha utvecklingstid avsatt för att snabbt kunna fixa buggar/förbättringar.

Först ut...

Slutligen så är vi så klart både glada och stolta över att vara den första Sitevision-partner som fått en modul godkänd i Sitevision Marketplace - det var modulen "Återkoppling" som fick äran att vara först ut. Därefter har vi redan hunnit med att släppa ytterligare två moduler och ytterligare är på gång. Gå gärna in på Marketplace och läs mer om dem.

Och en viktig sak till!

Saknar ni någon modul i Sitevision, har ni någon idé om en modul som ni skulle vilja att vi tog fram för Marketplace? Har ni kanske förbättringsförslag till de moduler vi redan har släppt? Tveka inte att höra av er till oss. Vi uppskattar verkligen alla förslag och tankar!

Artikeln är skriven av: Per Eriksson Utvecklare per@limepark.se