Skapa en smart utloggningslänk

Skript och funktioner

I den här artikeln beskriver jag hur du själv enkelt kan skapa en utloggningslänk som försvinner när användaren loggat ut.

I Sitevision finns modulen inloggningsstatus Länk till annan webbplats. som kan visa en länk för att logga ut ur systemet. Modulen går dock inte att anpassa i någon större grad och den skriver även ut namnet på den inloggade personen.

I den här artikeln förutsätter jag att utloggningslänken ska visas i en verktygsmeny eller liknande, vilket brukar finnas på de flesta webbplatser. I exemplet nedan finns en mapp som innehåller de länkar som visas i menyn innan utloggningslänken är skapad.

Skapa länken

Det första vi ska göra är att skapa själva länken. Högerklicka på Verktygsmenymappen och välj Ny > Länksida. Skriv "Logga ut" som namn. Välj Länktyp: Extern sida och ange ?logout=true som adress.

Nu är själva grundfunktionen skapad. En länk som loggar ut användaren när man klickar på den. Om man vill kan man även skicka användaren till en speciell sida när denne loggas ut. Ange i så fall en adress till önskad sida på samma webbplats som extern länk och avsluta med samma parameter - till exempel /inloggning.html?logout=true. Användaren skickas till sidan och loggas ut.

Det som inte är så snyggt med lösningen än så länge är att om man kan surfa på webbplatsen utan att vara inloggad så kommer att länken ligga kvar även när användaren loggat ut. Det är lite förvirrande och det är lätt att tro att man fortfarande är inloggad. Så vill vi inte ha det och det råder vi bot på i nästa steg.

Dölj länken för utloggade användare

Högerklicka på länken i navigatorn och välj Egenskaper > Säkerhet > Behörigheter.

Kontrollera att Sidan är publik inte är ibockad. Under "Namn", klicka på lägg till Inloggade användare. Det är en grupp med alla användare som är inloggade i Sitevision.

Ifall det inte finns en roll med enbart läsbehörighet sedan tidigare, skapa en sådan roll och ange endast Läs som behörighet. Kryssa i så Inloggade användare har läsrollen.

Välj Ok och publicera länken så är det klart - en utloggningslänk som bara syns när man är inloggad är skapad. Så här ser verktygsmenyn ut i inloggat respektive utloggat läge.

Artikeln är skriven av: Johan Dahlqvist VD och projektledare johan@limepark.se