Offentlig sektor: Tre enkla test av byggkvaliteten på din webbplats

Smarta verktyg

Den här artikeln hjälper dig att testa några enkla hygienfaktorer på webbplatser för offentlig sektor. Givetvis är testerna även relevanta för privat sektor - kraven är inte lika hårda men det finns inga nackdelar med hög produktionskvalitet.

Kodvalidering

Testa startsidan och några olika sidtyper i W3C:s validator Länk till annan webbplats.. Den kollar att HTML-koden validerar enligt sidans kodstandard och här bör man som offentlig aktör kräva att koden validerar.

Läs mer om kodvalidering i PTS (tidigare E-delegationens) officiella riktlinjer Länk till annan webbplats. för hur man bör arbeta med webbplatser i offentlig sektor.

Prestanda

Det finns ett antal olika prestandatester man kan köra på sin webbplats. Sajtkollen, som drivs av Internetstiftelsen i Sverige (IIS), är ett enkelt test som kollar laddningstid, nedladdningsstorlek, antal resurser och ifall nedladdade filer komprimeras på webbplatsen. Dessutom får man varningar om sidan innehåller allvarliga JavaScriptfel.

I en tidsålder där allt fler surfar över mobil uppkoppling är det extra viktigt att prestandan är bra på webbplatsen. Sajtkollen går bara att köra på .se-domäner och testar startsidans prestanda. Se även https://webbriktlinjer.se/r/54-optimera-webbplatsen-for-basta-prestanda/ Länk till annan webbplats.

Fungerar alla funktioner utan JavaScript?

En viktig tillgänglighetsaspekt är att webbplatsen och dess vitala funktioner ska gå att använda utan JavaScript. Det finns användare som inte kan eller vill använda JavaScript och dessa får inte utestängas.

Till Google Chrome finns ett smidigt tillägg som heter Quick JavaScript Switcher. Installera det, inaktivera JavaScript och testa sedan att använda webbplatsens funktioner i olika brytpunkter/skärmbredder. Funktioner som man normalt får vara extra vaksam på är funktioner som kan öppnas och stängas som mobilmenyer, dragspel och så vidare. Kom ihåg att aktivera JavaScript igen när du testat klart, så du kommer in i Sitevision ;)

Utgångspunkten bör vara att man ska kunna navigera till alla sidor och läsa all information även utan JavaScript. Det man gör med JavaScript är att förbättra och snygga till upplevelsen Länk till annan webbplats. för användarna som har det påslaget. Tyvärr ser man allt för ofta nya, moderna offentliga webbplatser där menyer och annan grundfunktionalitet är helt oanvändbar utan JavaScript. Kom ihåg att kolla så att alla användare kan tillgodogöra sig informationen!

Artikeln är skriven av: Johan Dahlqvist VD och Kvalitetsansvarig Projektledare johan@limepark.se