5 verktyg och tips för struktur i din arbetsdag hemma

Smarta verktyg

Att jobba hemifrån är inte längre något nytt men det är inte alltid lätt att hitta en rutin och struktur som fungerar. Därför har jag, Anna, hört runt bland kollegorna här på Limepark och samlat ihop tips på verktyg och funktioner som vi vill tipsa er om.

Ta pauser

Att ta pauser kan låta simpelt men det är faktiskt lätt att glömma, speciellt när man sitter där själv vid köksbordet med en kanna kaffe som jag gör. Tim hos oss tipsar därför om appen Be focused som baseras på Pomodorotekniken: “Du startar ett intervall om säg 25 minuter, och sedan plingar den till när det är dags för några minuters bensträckare innan du går in i nästa intervall. Tanken är ju att du ska ha fullt fokus på den uppgift du sitter med under dessa 25 minuter, för att sedan kunna koppla bort under bensträckaren. Framför allt vid hemmajobb så tycker jag att det är superskönt att sätta det i rutin, för man får inga naturliga avbrott på samma sätt som man hade fått på kontoret.” Just Be focused är en app till Mac-datorer men det finns en uppsjö av liknande verktyg, bland annat som tillägg till webbläsaren eller som app i telefonen. Kollegan Stefan använder Timer 25 som ett tillägg i sin webbläsare för att växla mellan fokus och paus.

Be focused

Be focused Länk till annan webbplats. finns på Mac App Store, är gratis och fungerar till Mac.

Timer 25 - The minimalist timer

Timer 25 - The minimalist timer Länk till annan webbplats. är ett tillägg till webbläsaren Chrome som också bygger på Pomodorotekniken.

Ett digitalt fikarum

När frågan ställdes här på Limepark om vad alla saknar mest nu när vi alla jobbar hemifrån svarade allihop mer eller mindre samma sak - det sociala umgänget. Att sitta i videomöten och chatta med kollegor blir tyvärr aldrig riktigt samma sak men det finns absolut knep att ta till. I Slack som vi använder för vår dagliga kommunikation har vi bland annat en kanal som vi kallar för Fikarummet. Där kan man skriva om allt mellan himmel och jord, precis som vid ett fikabord. Det kan kännas krystat till en början men ett tips för att få igång samtal är att dela med sig och att ställa frågor som inte rör jobbet. Eller varför inte skapa andra kanaler och forum som rör era personliga intressen?

Delade anteckningar och listor

Jag är en sådan person som skapar listor för precis allt, oavsett om det gäller ett pågående projekt eller att vattna blommorna. Papper och penna i all ära men vill man ha sina listor digitalt kan jag rekommendera Microsoft To Do. Förutom att kunna strukturera upp allt man behöver göra, från stort till smått, så kan man även dela listorna med kollegor, familj eller vänner - perfekt för både veckohandlingen och att komma ihåg att skicka iväg det där mailet. Det är också enkelt att hålla allt organiserat med hjälp av funktioner som gruppering, färgkoordinering och subtasks.

Ett annat alternativ som jag spanat in är Google Keep där fokuset istället ligger på anteckningar. I dessa kan du lägga till allt möjligt, exempelvis bilder, röstmeddelanden och självklart mina kära listor. Även här kan du hålla det strukturerat med hjälp av etiketter och ställa in påminnelser så du inte missar något viktigt.

Gemensamt för dessa två är att de gör det enkelt att hålla sig synkad med kollegorna även när du sitter hemma och de hjälper dig strukturera upp arbetsdagen så väl som vardagen.

Microsoft To Do

Microsoft To Do Länk till annan webbplats. hittar du i webbläsaren men finns även som app till de vanligaste smartphone-operativen.

Google Keep

Google Keep Länk till annan webbplats. hittar du också i webbläsaren, går att ladda ner till din smartphone men är även tillgänglig som chrome-tillägg.

Varva ner, eller upp, med Headspace

Ser du tvättkorgen när du tar en paus eller har du svårt att släppa jobbet när du tar en kaffe för dig själv? Då är kollegan Idas tips att du använder appen Headspace. Hon berättar att hon tidigare provat mindfulness men inte känt att det var något för henne. Med guidad meditation å andra sidan (som inte behöver vara krångligare än att lyssna och härma) tränar man på att släppa det som pågår runt omkring på ett sätt som funkat för henne. “I gratisversionen ingår kursen Basics med tio sessioner där jag personligen har lyssnat på samma session många gånger om. Gillar speciellt hur tankar beskrivs på ett sätt som gör det enklare att ha distans till dem och få ner tempot i hjärnan“. Vidare tipsar hon om att använda samma app för att göra kortare rörelsepauser som också bygger på guidad meditation och ger en konkret plan för pausen. “Det brukar inte bli så mycket rörelse under arbetsdagen om ingen säger åt mig exakt vad jag ska göra — så då funkar Headspace bra för mig”.

Headspace

Headspace finns både på App store Länk till annan webbplats. och Google play Länk till annan webbplats. men kräver att du registrerar ett gratiskonto. Du kan även logga in via webbläsaren Länk till annan webbplats. och få guidade meditationspass direkt på skärmen.

Att skapa struktur med listor, planera in pauser, fylla sina pauser med återhämtning och att hitta plats för det sociala umgänget är alltså våra tips för att hjälpa dig att få ordning på dina arbetsdagar hemma. Säkert inget nytt — men jag personligen behöver en omstart för att öka välbefinnandet när vi nu går in i ytterligare en period av arbete på distans.

I denna artikel har vi valt att lyfta ett antal verktyg som vi har provat och gillar men självklart finns det många andra bra alternativ till dessa med liknande funktioner. Oavsett så kan det förhoppningsvis ge dig lite inspiration kring din arbetsdag hemma!

Artikeln är skriven av: Anna Darner Webbutvecklare anna@limepark.se