Ett smörgåsbord av smarta verktyg

Smarta verktyg

På Sitevisiondagarna 2016 bjöd jag, Sven Dahlstrand, på ett smörgåsbord av smarta verktyg. Fem verktyg jag ofta använder och som hjälper mig bygga webb med fokus på användarupplevelsen.

1. Schemalagd länkkontroll

Det här är en funktion som jag tycker du ska aktivera på din Sitevision-webbplats. Den hjälper dig att slåss mot länkrötalänk till annan webbplats genom att dammsuga din webbplats efter döda länkar.

Du hittar dokumentationen för schemalagd länkkontroll på Hjälpwebbenlänk till annan webbplats.

2. Wayback Machine

Wayback Machinelänk till annan webbplats är ett ambitiöst projekt med målet att arkivera så stora delar av webben som möjligt. Så att du och jag kan gå tillbaka och se sidor som inte längre finns. Eller titta på hur en sida såg ut för 10 år sedan.

Det är även möjligt för oss att manuellt spara ner sidor som vi vill arkivera.

3. Sajtkollen.se

Sajtkollen.selänk till annan webbplats testar prestandan på din webbplats och är väldigt enkelt att använda. Du ser snabbt om sidan är tung eller gör många förfrågningar.

Det finns massor av saker att göra för att förbättra en webbplats prestanda. Till exempel kan man hålla nere antalet förfrågning och filstorleken på bilder.

OBS: Detta verktyg är inte tillgängligt längre.

4. Profilering i Sitevision

En annan grej man kan göra, för att snabba upp sin webbplats, är att leta efter långsamma moduler och aktivera Sitevisions cache-funktionlänk till annan webbplats på dem.

Men hur hittar man långsamma moduler? Jo, använd Sitevisions inbyggda profileringsverktyg. Du aktiverar det genom att lägga till ?profiling=true när du skriver in adressen till din webbplats.

När du är nöjd och vill stänga av verktyget skriver du i stället ?profling=false.

5. VoiceOver

VoiceOver är en skärmläsare som följer med flera av prylarna som Apple tillverkar: till exempel iPhone. Det är ett fantastiskt verktyg att använda för att testa tillgängligheten på din webbplats.

Apple har en bra kom igång-guide för VoiceOverlänk till annan webbplats.

Om du inte har en iPhone ska du inte vara ledsen: det finns förstås andra alternativ. På Android finns TalkBacklänk till annan webbplats och om du kör Windows 10 mobile har du tillgång till Skärmläsarenlänk till annan webbplats.

Artikeln är skriven av: Sven Dahlstrand info@limepark.se