2

The Final Countdown

Det är inte varje dag en Limeparknisse är så här glad. Idag är nämligen första luckan i kalendern där en nisse får presentera sitt eget personliga innehåll och ingen mindre än Björn ropade högt för att få vara först ut.

Limeparknissen Björn fick välja precis vad han ville och valde att presentera ett tips specifikt för SiteVision. Då han längtar till jul ville han ta tillfället i akt att visa hur man gör en nedräkning.

Näär äär julafton då?!

Julafton när man var liten kom ju aldrig! Det var alltid några dagar före doppare-dan kvar! Att tiden uppfattas så bekräftas när jag går i en butik med mina barn. En inte helt ovanlig situation kan se ut såhär.

  • Äldsta dottern: Pappa, sånna här ääälskar jag! Kaaan jag inte få en sååån?
  • Yngsta dottern: Jag älskar också sånna!
  • Jag: Om ni verkligen tycker om dem så kan ni väl önska er en sån i julklapp?
  • ÄD: Näär äär julafton då?!
  • Jag: Om en månad ungefär.
  • ÄD: Meeen!!! Det är ju sju år!!!
  • YD: Det är ju hur länge som hellst! Jag är inte ens sju år pappa!

Man ser klara problem i mina barns uppfattning av tid. Och mina barn är inte de enda. Nedräkningarnas moder, julkalendern, verkar kommit till för över 135 år sedan just i syfte att underlätta för en förälder att hantera sitt barns brist på tidsuppfattning.

Att "räkna ner", har sina fördelar. I Amsterdam har man en nedräkning som, när det är rött ljus för cyklister, räkna ner till nästa grönljus. Tanken är då att det ska bli tydligt för cyklisterna att till exempel 20 sekunders väntan inte är värt den ökade risken för olyckor vid rödljuskörning. Om det är samma anledning till att man vill ha en nedräkning på sin webbplats vet jag inte, men en berättigad fråga man kan ställa sig är ju “för vem gör vi detta?”. Faktum är att det finns väldigt lite forskning kring den faktiska nyttan är av att ha en nedräkning på webbplatser.

Men är det jul så är det och det har trots allt inte framkommit rapporter om dödsfall på grund av att man lagt in en nedräkning. Det jag knåpat ihop till denna andra lucka är en nedräkning som inte strular till upplevelsen för de som besöker er sida med hjälpmedel för funktionsnedsättningar. Det gör jag genom att helt enkelt gömma funktionaliteten för dessa verktyg.

Skapa en nedräkning i SiteVision

Lägg in en skriptmodul på sidan där du vill ha nedräkningen.

I javascript-delen lägger du in:

I Velocity-delen lägger du in:

I Tillägg i head lägger du till ett javascript som ser ut såhär:

Och sist, men inte minst lägger du till följande css i en befintlig css, eller nytt tillägg i head:

Klart!

Om du vill ha ett annat datum i din nedräkning, så ändrar du bara första raden i count-down-server.js till valfritt datum.

Du hittar all källkod, och instruktioner på github

Nu är det bara att spara och publicera, och vänta på att nedräkningen når 0 :)

I väntan på det kan du väl kolla in de andra luckorna i vår kalender. Lucka är ju redan öppna :)

Nästa lucka öppnas om