14

Berusande gott

Limeparknissen Hampus är det senaste tillskottet på Limepark. Den givmilda nissen gillar det goda i livet. I sin lucka vill han därför gärna dela med sig av något gott.

Rombollar

När vinterkylan kommer och snön faller är det mysigt att sätta sig framför en öppen brasa med nära och kära. Många gånger vankas det även glögg och tilltugg.

Som ett alternativ till den traditionsenliga chokladasken av märket Alladin eller Paradis vill jag dela med mig av ett recept från en bok om rom som jag kan rekommendera för den intresserade. Boken i fråga heter Rum – The Epic Story of the Drink that Conquered the World och finns att hitta på bokus.com (ISBN: 0-8065-2583-5).

Rombollar

  • 100g finhackad mörk choklad
  • 5 ½ dl krossade waferkex (ca. 180g)
  • 2 ½ dl finhackade pecannötter (ca. 85 - 100g)
  • ca 1,1 dl florsocker
  • ca 1,1 dl rom
  • 3 msk ljus sirap

Smält chokladen i ett vattenbad. När all choklad är smält tar du bort vattenbadet från värmen och rör i rom och ljus sirap. Låt stå vid sidan. Blanda kexsmulor, florsocker och pecannötter i en separat bunke. Rör ner kex- och nötblandningen i chokladen och låt stå i en halvtimme. Rulla relativt små bollar. Samma storlek som praliner brukar bli bra. Rulla i florsocker. Förvara i lufttät förvaringsburk i kylskåpet.

Tips: Klipp ut smörgåspapper eller ugnspapper och använd för att separera varje lager med bollar i förvaringsburken.

Avancerat: Då enbart florsocker runt om bollarna kan se tråkigt ut när bollarna är lite fuktiga kan man om man vill kyla ner dem och sedan doppa dem i choklad. De ser då genast mycket bättre ut!