Bilder

I praktiken kan du välja en bild med önskat motiv och sedan bara placera ut den i SiteVision. Men det kan vara bra att tänka på mer än bara riktlinjer och bildspråk, och även tänka på pixelmått, bildformat och filstorlek.

Pixelmått

Webbplatsens olika spalter har olika storlekar och det kan vara bra att veta vilken storlek man bör ha på sina bilder beroende på vart de ska placeras. Det är onödigt att spara ner för stora bilder.

  • Maxbredd i mittenspaltSida: 630 pixlar

Bilder skalas sedan ner på mindre bildskärmar.

Om bilder i högerspalten ska täcka hela sidbredden i mobilen bör man spara ner dem med en större bredd, eftersom spalten är bredare i mobilen.

Bildformat och filstorlek

Det finns olika bildformat för olika syften och era besökare vill inte behöva ladda onödigt stora filer, särskilt inte från en mobil enhet. Läs våra tips i vår artikel: Optimera bilder för webbenlänk till annan webbplats.

"Alternativtexter" för bilder

Alla bilder som är meningsbärande (inte enbart är dekorativa) ska beskrivas med hjälp av en Alternativtext. Alternativtexten (även kallad beskrivningstext eller alt-text) ska beskriva bilden för den som inte kan se den.

Första gången man lägger till en bild i en bildmodul måste man ange en alternativtext under fliken Texter i bildmodulen (välj "Ange egen"). Obs, om man byter bild i en bildmodul får man ingen varning om att se över alternativtexten, så glöm inte att göra det!

Tumregler för alternativtexter från anvandbart.selänk till annan webbplats

Bilder som enbart är dekorativa kan ha en tom beskrivningstext.

Alternativtexter för komplexa bilder

Vid mer komplexa bilder kan man med fördel låta alternativtexten hänvisa till en beskrivning i text som läggs nedanför bilden. Exempelvis "Informationsgrafik över sommarturismen 2016. Utförlig beskrivning följer efter bilden".