Ett smörgåsbord av smarta verktyg

På SiteVisiondagarna 2016 bjöd jag på ett smörgåsbord av smarta verktyg. Fem verktyg jag ofta använder och som hjälper mig bygga webb med fokus på användarupplevelsen.

Se föreläsningen

Foto: Victor Lund

Det här blogginlägget hör ihop med min föreläsning. Om du inte såg den live kan du se föreläsningen i efterhand på sitevisiondagarna.se.

Saknar du något material eller en länk? Har du en fundering eller fråga? Hör av dig till mig på sven@limepark.se eller 036 71 97 00.

1. Schemalagd länkkontroll

Det här är en funktion som jag tycker du ska aktivera på din SiteVision-webbplats. Den hjälper dig att slåss mot länkröta genom att dammsuga din webbplats efter döda länkar.

Du hittar dokumentationen för schemalagd länkkontroll på Hjälpwebben.

2. Wayback Machine

Wayback Machine är ett ambitiöst projekt med målet att arkivera så stora delar av webben som möjligt. Så att du och jag kan gå tillbaka och se sidor som inte längre finns. Eller titta på hur en sida såg ut för 10 år sedan.

Det är även möjligt för oss att manuellt spara ner sidor som vi vill arkivera.

3. Sajtkollen.se

Sajtkollen.se testar prestandan på din webbplats och är väldigt enkelt att använda. Du ser snabbt om sidan är tung eller gör många förfrågningar.

Det finns massor av saker att göra för att förbättra en webbplats prestanda. Till exempel kan man hålla nere antalet förfrågning och filstorleken på bilder.

4. Profilering i SiteVision

En annan grej man kan göra, för att snabba upp sin webbplats, är att leta efter långsamma moduler och aktivera SiteVisions cache-funktion på dem.

Men hur hittar man långsamma moduler? Jo, använd SiteVisions inbygda profileringsverktyg. Du aktiverar det genom att lägga till ?profiling=true när du skriver in adressen till din webbplats.

När du är nöjd och vill stänga av verktyget skriver du i stället ?profling=false.

5. VoiceOver

VoiceOver är en skärmläsare som följer med flera av prylarna som Apple tillverkar: till exempel iPhone. Det är ett fantastiskt verktyg att använda för att testa tillgängligheten på din webbplats.

Apple har en bra kom igång-guide för VoiceOver.

Om du inte har en iPhone ska du inte vara ledsen: det finns förstås andra alternativ. På Android finns TalkBack och om du kör Windows 10 mobile har du tillgång till Skärmläsaren.

Presentationen

I presentationen visar jag, steg för steg, hur du använder verktygen. Den kan vara ett bra komplement till föreläsningen och går att ladda ner som PDFPDF.

Jönköping

Jönköping

Limepark AB

Gjuterigatan 9
553 18 Jönköping
Vägbeskrivning

SÖDERTÄLJE

SÖDERTÄLJE

Limepark AB

Kronstrandsgatan 1
151 36 Södertälje
Vägbeskrivning

Timrå

Timrå

Limepark AB

C/o Söråkers folkets hus
Folketshusvägen 10
Box 44
860 35 Söråker
Vägbeskrivning

Örebro

Örebro

Limepark AB

Kansligatan 1
703 61 Örebro
Vägbeskrivning

Örnsköldsvik

Örnsköldsvik

Limepark AB

Magasinsallén 2
891 31 Örnsköldsvik
Vägbeskrivning

*

I supporten:
Evylyn
AAA - Högsta kreditvärdighet