Att byta ifrån EPiServer till SiteVision

Detta blogginlägg är ett svar på en fråga i Facebook-gruppen SiteVision Unofficial.

Facebookinlägg: Hallå skulle behöva synpunkter på att "gå ifrån" Episerver till SiteVision - migreringar, att tänka på, databaser, kontra java - ja allt tas tacksamt emot / en som går i migreringstanker :)

Mitt tänkta spontana svar blev bara längre och lägre. Samtidigt tänker jag att fler kanske har dessa funderingar, så därför publicerar jag ett litet blogginlägg i ämnet.

Den nya redaktörsmiljön

Jag är övertygad om att SiteVision bland annat kommer ge dina redaktörer en bättre upplevelse. Med det sagt, så tror jag det är viktigt att få med redaktörerna på tåget så tidigt som möjligt.

Den bästa sättet att presentera SiteVision på, har vi märkt, är att visa hur det fungerar. Det brukar sätta igång mycket intressanta tankar och idéer hos de som arbetar med webbplatsen. Vi kommer gärna och visar vad det går för.

Automatisk migrering av innehåll eller föra över innehållet manuellt

Att automatiskt migrera innehållet behöver du förmodligen hjälp med. Detta kan ta från dagar till veckor. Till detta kommer att du behöver gå igenom alla sidor för att kvalitetssäkra dem, uppdatera interna länkar och så vidare. Det gör att en migrering bör vara extremt stor innan den lönar sig.

Fördelar med manuell migrering
Du får en större kontroll över migreringen, möjlighet att kvalitetssäkra informationen och direkt uppdatera interna länkar och andra referenser.

Du får en möjlighet att gå igenom din webbplats, rensa och uppdatera daterad information.

Det är en möjlighet för redaktörerna att öva sig och bli bekanta med det nya verktyget.

Om du absolut inte behöver något av ovanstående så kan det ändå vara en bra sysselsättning för en praktikant kanske?

Drift och underhåll (vem ska göra vad)

Här skulle mina okunskaper i EPiServer lysa igenom om jag gav mig på att beskriva skillnaderna så jag stannar vid att kort beskriva vilka alternativ för driften som finns och när man, enligt mig, ska välja vad.

Egen drift
Du kör och ansvarar för sitevision på egen hårdvara (virtuell eller fysisk).

Passar dig som har en IT-organisation med erfarenhet av att drifta tjänster med höga krav på tillgänlighet. IT-organisationen bör också ha eller skaffa sig erfarenhet av att drifta java-applikationsservrar.

SiteVision Cloud
SiteVision sköter SiteVision åt dig

Passar dig som vill komma igång snabbt med SiteVision utan att behöva tänka på servrar, backuprutiner och övervakning. Då är SiteVision Cloud för dig.

Du kommer bli glatt överraskad över uppdateringar

EPiServer kommer i en viss version. När man vill uppgradera är det som att börja om. Många av våra kunder har valt att gå över till SiteVision just vi en sådan uppgradering: att byta CMS kan vara mindre jobb än att uppgradera.

I SiteVision ingår uppgraderingarna. Du får med andra ord ett bättre CMS allt eftersom. Utvecklingen på webben står ju inte stilla på något sätt. Därför är det skönt att veta att man kommer hänga med i utvecklingen utan mycket arbetsinsats.

Beroendet av Java hos redaktörerna

För de allra flesta redaktörerna krävs inte Java längre. I och med SiteVision 4 så har SiteVision äntligen tagit det första steget ifrån Java på klientsidan. Det sagt, så finns det fortfarande moment i SiteVision som kräver att du har en Java-plugin installerad i din webbläsare.

Dessa moment rör i allt större utsträckning administrativa sysslor såsom rättighetstilldelning och mer komplicerade moduler. Men även dessa konverteras i allt snabbare takt över till SiteVision 4:s gränssnitt och kräver inte längre Java.

Andra frågor och funderingar?

Jag inser att detta blir en något spretig artikel och den ger inte alla svar som kan behövas, men det är en start. Har du fler frågor så är du hjärtligt välkommen att ta kontakt med mig, Björn Alexandersson på bjorn@limepark.se och 0771 12 40 00, eller någon av oss andra på Limepark.

Jönköping

Jönköping

Limepark AB

Gjuterigatan 9
553 18 Jönköping
Vägbeskrivning

SÖDERTÄLJE

SÖDERTÄLJE

Limepark AB

Kronstrandsgatan 1
151 36 Södertälje
Vägbeskrivning

Timrå

Timrå

Limepark AB

C/o Söråkers folkets hus
Folketshusvägen 10
Box 44
860 35 Söråker
Vägbeskrivning

Örebro

Örebro

Limepark AB

Kansligatan 1
703 61 Örebro
Vägbeskrivning

Örnsköldsvik

Örnsköldsvik

Limepark AB

Magasinsallén 2
891 31 Örnsköldsvik
Vägbeskrivning

*

I supporten:
Evylyn
AAA - Högsta kreditvärdighet