Från Excel till interaktiva diagram i SiteVision

Tänk om det fanns en modul i SiteVision där redaktören kunde stoppa in en Excel-fil i ena änden och få ut överskådliga och interaktiva diagram i den andra. Det gör det! Vi på Limepark har utvecklat en diagram-modul åt Tillväxtverket, som vill presentera statistik på ett enkelt sätt för sina besökare.

Tillväxtverket är en statlig myndighet som arbetar för att stärka företagens konkurrenskraft. På tillvaxtverket.se finns avdelningen Fakta och statistik som tillhandahåller statistik om företagande, regioner och turism. Målgruppen är bred: allt från organisationer med ett intresse för företagande och regional utveckling till politiker och andra beslutsfattare.

På webbplatsen kan besökarna på ett enkelt sätt ta del av interaktiva diagram och göra jämförelser av statistiken. Allt det här tack vare en skräddarsydd SiteVision-modul som vi på Limepark har hjälpt till att utveckla.

Vi tog fram en kravprofil på vad vi var ute efter, men hittade ingen färdig lösning på marknaden som uppfyllde kraven. Då gav vi Limepark i uppdrag att ta fram en "egenproducerad" modul.
Jan Persson, analytiker på Tillväxtverket

Stapel-, linje- och cirkeldiagram

För att göra en lång historia kort: Tillväxtverkets önskemål var att kunna stoppa in en Excel-fil i en modul som sedan automatiskt generade interaktiva diagram.

Sagt och gjort. Vi satte igång att bygga en diagram-modul som, med korta iterationer, förfinades tills den uppfyllde Tillväxtverkets krav. Den nära dialogen är nyckeln till att samarbetet fungerat så bra tror Jan Person, analytiker på Tillväxtverket och kravställare i projektet.

En redaktör kan dra ut och släppa modulen var hon önskar, precis som med en vanlig text- eller bildmodul. Efter att ha pekat ut en Excel-fil ur filarkivet är det bara att välja vilken typ av diagram som önskas, resten fixar modulen helt själv. Redaktören kan växla mellan stapel-, linje- och cirkeldiagram och göra andra inställningar som påverkar diagrammens funktion och innehåll.

Illustration som visar ett diagram och Excel-filen som det visualiserar.

Bildtext: Ett exempel på ett diagram genererat av diagrammodulen. I bakgrunden skymtar den Excel-fil som diagrammet visualiserar.

Enkelt för besökarna att jämföra data

Diagram-modulen har fått många positiva reaktioner från Tillväxtverkets besökare. Framförallt är det möjligheten att själv jämföra data mellan olika tidsperioder och län som uppskattas.

Vi passade på att fråga Jan vad han själv gillar med modulen.

Det allra bästa är att den är så lättanvänd för besökarna. Den är i princip självinstruerande. En annan bra sak är att man kan lägga in så många statistikområden och variabler i en enda modul. Det gör diagram­modulen väldigt kraftfull.
Jan Persson, analytiker på Tillväxtverket

Om du vill se modulen komma till användning i sin naturliga miljö är det bara att besöka Tillväxtverkets webbplats och till exempel ta en titt på hur tillväxtviljan ser ut bland svenska företag.

Har du en egen idé och vill ha hjälp att utveckla en SiteVision-modul?

Jönköping

Jönköping

Limepark AB

Gjuterigatan 9
553 18 Jönköping
Vägbeskrivning

SÖDERTÄLJE

SÖDERTÄLJE

Limepark AB

Kronstrandsgatan 1
151 36 Södertälje
Vägbeskrivning

Timrå

Timrå

Limepark AB

C/o Söråkers folkets hus
Folketshusvägen 10
Box 44
860 35 Söråker
Vägbeskrivning

Örebro

Örebro

Limepark AB

Kansligatan 1
703 61 Örebro
Vägbeskrivning

Örnsköldsvik

Örnsköldsvik

Limepark AB

Magasinsallén 2
891 31 Örnsköldsvik
Vägbeskrivning

*

I supporten:
Evylyn
AAA - Högsta kreditvärdighet