Skapa en smart utloggningslänk

I den här artikeln beskriver jag hur du själv enkelt kan skapa en utloggningslänk som försvinner när användaren loggat ut.

I SiteVision finns modulen inloggningsstatus som kan visa en länk för att logga ut ur systemet. Modulen går dock inte att anpassa i någon större grad och den skriver även ut namnet på den inloggade personen.

I den här artikeln förutsätter jag att utloggningslänken ska visas i en verktygsmeny eller liknande, vilket brukar finnas på de flesta webbplatser. I exemplet nedan finns en mapp som innehåller de länkar som visas i menyn innan utloggningslänken är skapad.

Skapa länken

Det första vi ska göra är att skapa själva länken. Högerklicka på Verktygsmenymappen och välj Ny > Länk. Skriv Logga ut som namn. Välj sedan Bläddra > Extern länk och ange ?logout=true som adress.

Nu är själva grundfunktionen skapad. En länk som loggar ut användaren när man klickar på den. Om man vill kan man även skicka användaren till en speciell sida när denne loggas ut. Ange isåfall en adress till önskad sida på samma webbplats som extern länk och avsluta med samma parameter - till exempel /inloggning.html?logout=true. Användaren skickas till sidan och loggas ut.

Det som inte är så snyggt med lösningen än så länge är att om man kan surfa på webbplatsen utan att vara inloggad så kommer att länken ligga kvar även när användaren loggat ut. Det är lite förvirrande och det är lätt att tro att man fortfarande är inloggad. Så vill vi inte ha det och det råder vi bot på i nästa steg.

Dölj länken för utloggade användare

Högerklicka på länken i navigatorn och välj Egenskaper > Säkerhet. Kontrollera att Sidan är publik inte är ibockad.

Klicka på det högra plustecknet och lägg till Inloggade användare. Det är en grupp med alla användare som är inloggade i SiteVision.

Ifall det inte finns en roll med enbart läsbehörighet sedan tidigare, skapa en sådan roll och ange endast Läsa som behörighet. Kryssa i så Inloggade användare har läsrollen.

Välj Ok och publicera länken så är det klart - en utloggningslänk som bara syns när man är inloggad är skapad. Så här ser verktygsmenyn ut i inloggat respektive utloggat läge.

Lycka till!

Jönköping

Jönköping

Limepark AB

Gjuterigatan 9
553 18 Jönköping
Vägbeskrivning

Stockholm

Stockholm

Limepark AB

Gotlandsgatan 46
116 65 Stockholm
Vägbeskrivning

Timrå

Timrå

Limepark AB

Folketshusvägen 10
860 35 Söråker
Vägbeskrivning

Örebro

Örebro

Limepark AB

Kansligatan 1
703 61 Örebro
Vägbeskrivning

Örnsköldsvik

Örnsköldsvik

Limepark AB

Magasinsallén 2
891 31 Örnsköldsvik
Vägbeskrivning

*

I supporten:
Evylyn
AAA - Högsta kreditvärdighet